Binnenland

Weer OvJ ernstig bedreigd, moet onderduiken

09-02-2018 11:42

Opnieuw is een officier van justitie ernstig bedreigd. Zo serieus dat ze heeft moeten onderduiken en is overgeplaatst. De officier leidde in Noord-Nederland het lopende onderzoek naar de motorclub No Surrender, schrijft De Telegraaf.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag weerspreekt de bedreiging niet. Uit welke hoek de bedreiging komt, willen de bron en het OM niet zeggen. De officier is enige tijd zwaar beveiligd geweest. Ze is mede vanwege de dreiging eind vorig jaar zelfs intern overgeplaatst naar een andere functie.

Ook officier van justitie Greetje Bos van het parket Zeeland-West-Brabant moest vorig jaar worden beveiligd vanwege een doodsbedreiging. OM-baas Gerrit van der Burg neemt de bedreiging zeer hoog op. “Maar ook de bedreiging van bestuurders en journalisten. Ze zijn de pijlers van onze democratie.”

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) noemt de bedreiging van een officier van justitie “een grof schandaal”. De minister noemt het “vreselijk voor haar en haar familie”.

“Dit is gewoon een typisch voorbeeld van de georganiseerde misdaad die op sommige plaatsen denkt dat ze de samenleving kunnen overnemen”, aldus Grapperhaus. Volgens de minister bevestigt het incident het belang van de aanpak van deze ondermijnende criminaliteit.

Anp