TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Schutter opent vuur op kerkgangers in Dagestan, ISIS eist aanslag op

Sloeg toe tijdens Russische-orthodoxe 'pannenkoekenfeest'

Een schutter heeft in de Zuid-Russische regio Dagestan het vuur geopend op mensen die het Russische-orthodoxe volksfeest Maslenitsa (pannenkoekenfeest) vierden. Daardoor zijn zeker vijf vrouwen gedood en vijf personen gewond geraakt. Inmiddels heeft terreurorganisatie ISIS de aanslag opgeeist.

ISIS

ISIS eiste de verantwoordelijkheid voor de schietpartij op via Amaq, de persdienst van de terreurorganisatie. Volgens een politiebron in de stad Kizliar waar de aanslag plaatsvond is de 22-jarige schutter door beveiligingsdiensten doodgeschoten. Hij was in het bezit van een jachtgeweer en een mes. Of de aanval door ISIS is aangestuurd, of dat de man alleen trouw heeft beloofd aan de organisatie is nog niet geheel duidelijk.

De terreurorganisatie stimuleert aanvallen door terroristen die verder geen directe band hebben met de organisatie, om zo nog meer verwarring te kunnen zaaien. Ze deden in het verleden regelmatig oproepen om de wapenen op te nemen, en dreigden met aanslagen in Rusland.

Schietpartij

De burgemeester van Kizliar vertelde dat de slachtoffers een kerkdienst verlieten toen de man begon te schieten. Vier vrouwen overleden ter plekke, de vijfde stierf in het ziekenhuis. Onder de gewonden zijn twee politieagenten.

In de noordelijke Kaukasus, waarin Dagestan ligt, is regelmatig sprake van vuurgevechten, met name tegen de autoriteiten. Ondermeer radicaal-islamitische groepen strijden daar tegen de centrale overheid. Het is ook niet de eerste keer dat specifiek ISIS zich daar laat gelden.

(TPO/ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.