Binnenland

Rotterdamse verpleger Rahiied A. bekent inspuiten bejaarden met insuline

27-02-2018 15:08

De 21-jarige Rotterdammer Rahiied A. heeft bij de politie bekend dat hij in drie gevallen zonder medische noodzaak insuline heeft toegediend aan ouderen in verzorgingshuizen. In twee gevallen zou hij dat opzettelijk hebben gedaan en in één geval was het een vergissing. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) tijdens een eerste niet-inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Rotterdam. Over een motief werd niets gezegd.

De verdachte, die dinsdag niet aanwezig was, heeft dat volgens de aanklager verklaard na zijn aanhouding in november 2017. Eén persoon overleed door de onjuiste toediening van insuline en de twee anderen overleefden. Het OM vervolgt hem in ieder geval voor één moord en twee pogingen tot moord.

Het onderzoek naar twaalf andere meldingen van verdachte situaties in verzorgingshuizen is nog in volle gang, zegt het OM. Van deze twaalf gevallen zijn zes mensen overleden en zes anderen overleefden de toediening van insuline. Volgens de aanklager kan deze zaak uiteindelijk zeven aanklachten van moord en acht pogingen moord opleveren, maar het OM moet nog bekijken in welke gevallen vervolging haalbaar is.

A.’s advocaat Robbert van Haneghem zei dat zijn cliënt inderdaad de drie eerste gevallen heeft ‘erkend’. Maar hij wees op de emotionele en geestelijke situatie waarin A. zat ten tijde van de verhoren. De raadsman zal daar later op terugkomen.

De raadsman hekelde de beeldvorming in de media over A., die wordt omschreven als ‘monster en insulinekiller’. Hij weet dat aan de rol van het OM, die volgens hem onzorgvuldig had gehandeld, onder meer in persberichten. Maar volgens de aanklager waren de persberichten feitelijk juist.

Lees ook

Rotterdamse verpleger maakte mogelijk meer slachtoffers

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens