TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Klimaatwatch – Dit was de koudste 28 februari óóit

Record uit 1904 verpulverd - Donderdag blijft het vriezen

Tags:

De weerbureaus zijn het eens: het is woensdag de koudste 28 februari sinds de metingen zijn begonnen. In De Bilt werd het tot nu toe maximaal min 4,6 graden. Daarmee is het record uit 1904, toen op 28 februari min 1,6 graden werd genoteerd, verpulverd, aldus Weeronline.

Lees ook – Horrorkoude op komst, gevoelstemperatuur tot min honderd miljoen, koop nu elektrische dekens

Zo laat in het seizoen was het alleen op 6 maart 1942 nog kouder. Toen werd het in De Bilt niet warmer dan min 4,8 graden.

Het was woensdag ook de eerste officiële ijsdag deze winter. Op de laatste dag van de meteorologische winter is dat wat aan de late kant, aldus Weeronline, waar de deskundigen elke winterse periode gemiddeld acht ijsdagen tellen. Het hoogste aantal ijsdagen was in de winter van 1962-1963 in Eelde: 55. Voor De Bilt staat het record op 49 dagen, gemeten in 1946-1947.

Volgens het KNMI was februari veruit de koudste maand van het drieluik van de winter met een gemiddelde temperatuur van 2,5 graden onder het langjarig gemiddelde. Januari was juist 2,5 graden warmer dan normaal en eindigde in de top 10 van de zachtste januarimaanden in ruim honderd jaar. De gemiddelde temperatuur van deze winter was in De Bilt ongeveer 3,8 graden tegen 3,4 graden normaal (gemiddeld over 1981-2010). De zachtste dag van de winter was 24 januari met 14,7 graden in Woensdrecht, voor die tijd van het jaar een uitzonderlijke hoge temperatuur.

De verwachting is dat Nederland ook donderdag weer een ijsdag krijgt, want ook dan lijkt het in De Bilt de hele dag te blijven vriezen. De verwachting is dat het kwik niet boven de min 1 komt. Op donderdag is het 1 maart, de eerste dag van de meteorologische lente.

ANP/Foto: HAAKSBERGEN – Het vrouwenpeloton tijdens de eerste marathon op natuurijs.

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.