TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Man die in Brits winkelcentrum vergiftigd werd is Russische ex-spion

Speelde in het verleden inlichtingen door aan MI6

De man die doodziek werd nadat hem in een winkelcentrum in Salisbury een nog onbekende stof was toegediend, is een voormalige Russische spion. Dat heeft de BBC vandaag te horen gekregen. De 66-jarige Sergei Skripal kreeg in 2010 onderdak in het Verenigd Koninkrijk na een uitwisseling van spionnen tussen Rusland en de VS.

Skripal werd in 2006 veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf omdat hij werkte voor de Britse inlichtingendienst MI6. Hij onthulde onder meer de identiteit van Russische geheim agenten, die undercover in Europa werkten. Rusland meldde indertijd dat Skripal voor de informatie die hij sinds 1992 doorspeelde 100.000 dollar heeft gekregen.

Kritieke toestand

Behalve Skripal werd ook nog een vrouw van in de dertig zondag bewusteloos aangetroffen op een bankje in Salisbury. Beiden werden naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling wegens mogelijke vergiftiging. De politie beschreef hun toestand vandaag als kritiek.

Het verhaal roept herinneringen op aan de liquidatie van Alexander Litvinenko. Deze ex-officier van de Russische veiligheidsdienst FSB en voorganger KGB ontsnapte aan vervolging in zijn vaderland door naar het VK te vluchten. Begin november 2006 werd hij ernstig ziek en overleed drie weken later. Hij bleek vermoord met het radioactieve polonium, dat in een hotel in zijn thee was gedaan.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.