TPOok!

 
Buitenland

Minister moest aangifte tegen pedofiele docent op Joodse Cheider-school afdwingen

School wilde de zaak 'intern oplossen'

De orthodox Joodse Cheider-school in Amsterdam heeft zo halsstarrig geweigerd om aangifte te doen tegen een pedofiele docent, dat uiteindelijk de minister van Onderwijs de directie moest dwingen. De school wilde de zware misbruikzaak liever via interne joodse rechtspraak oplossen, blijkt uit interne stukken van de school en gesprekken met ex-docenten, meldt De Telegraaf.

De onderwijs inspectie dreigde naar de minister te stappen als de school geen aangifte zou doen. In eerste instantie gaf de school daar geen gehoor aan, men liet het inderdaad zo ver komen dat toenmalig onderwijsminister Bijsterveld persoonlijk druk op de school moest zetten. Pas in oktober 2012 deed de school aangifte.

Vicevoorzitter Jacobs

Ex-docent Ephraim S. komt voor de rechter op verdenking van aanranding of verkrachting van vijf kinderen. Maar niet alleen de leraar, ook de schoolleiding ligt vanwege de affaire onder vuur. Ouders beschuldigden het bestuur van doofpotpraktijken door aangiftes tegen te werken. Door die obstructie kon de docent in 2012 naar Israël ontsnappen.

Interne notulen van de school laten volgens De Telegraaf zien dat de rol van de school kwalijker was. Ook toen de getuigenverklaringen van kinderen, ouders en docenten zich opstapelden, zou vicevoorzitter (en opperrabbijn) Jacobs nog hebben tegengestribbeld. Uit de stukken zou ook blijken dat de school ouders onder druk zette om geen aangifte te doen.

(TPO/ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.