TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Amsterdams rioolwater staat stijf van de xtc-resten

Hoge uitkomsten kunnen mogelijk worden verklaard door dumpingen

Het rioolwater van Amsterdam bevat de hoogste concentratie xtc-resten van Europa. Het riool van Eindhoven scoort hoog met restanten van cocaïne en amfetamine. Dat blijkt uit een analyse van rioolwater in 56 Europese steden in negentien landen door het European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction.

De organisatie verricht dit soort onderzoek al sinds 2011. Sinds dat jaar zijn zeven metingen gedaan, de laatste vorig jaar.

Uit die laatste analyse blijkt dat de hoeveelheid cocaïneresten in het rioolwater het hoogst is in West- en Zuid-Europese steden en dan vooral in België, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Zeer laag tot verwaarloosbaar zijn de gevonden cocaïneresten in de meeste Oost-Europese steden, aldus de Europese organisatie.

Dumpingen

Volgens het Trimbos Instituut laten de verschillende peiljaren voor de Nederlandse steden een grillig patroon zien als het gaat om cocaïne en amfetamine. Wel is sinds 2011 een duidelijke toename te zien van xtc-resten in het afvalwater van Amsterdam en Eindhoven.

De gegevens zijn lastig te duiden, zegt het instituut. Zo maken de analyses voor amfetamine en ecstasy doorgaans geen onderscheid tussen lozingen en menselijke consumptie. Eindhoven ligt in een gebied waar veel ecstasy en amfetamine wordt geproduceerd. De hoge uitkomsten kunnen dan ook mogelijk verklaard worden door dumpingen. ”Voor Amsterdam kan ook niet uitgesloten worden dat de hoge waarde in 2017 met een dumping te maken heeft”, aldus het Trimbos-instituut.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.