TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Nederland heeft een van grootste geneesmiddelentekorten van heel Europa door voorkeursbeleid

Geneesmiddelenmarkt relatief klein, niet flexibel en prijzen van medicijnen zijn relatief laag

Nederland heeft een van de grootste tekorten aan geneesmiddelen in heel Europa, blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Berenschot in opdracht van apothekersorganisatie KNMP.

Volgens de onderzoekers komt dat vooral doordat de Nederlandse geneesmiddelenmarkt relatief klein is en ”niet flexibel”. Daarbij zijn de prijzen van medicijnen hier relatief laag. Om die reden is ons land voor veel medicijnfabrikanten onaantrekkelijk.

 

De tekorten aan onder meer pijnstillers en bloedverdunners van bepaalde merken doen zich vooral voor bij de zogeheten preferent aangewezen geneesmiddelen. Daarbij wordt alleen één goedkoop geneesmiddel vergoed door de zorgverzekeraar. Voor patiënten brengt het huidige voorkeursbeleid risico’s met zich mee zoals ”medicatiefouten en een lagere therapietrouw”. Dat komt omdat ze gedwongen worden om over te stappen op andere merken bij een tekort.

”We ervaren dagelijks in de apotheek dat de patiënt hinder ondervindt van het preferentiebeleid. Het zijn de apothekers die continu met veel kunst- en vliegwerk aan oplossingen moeten werken”, zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP.

Berenschot adviseert dat het huidige preferentiebeleid wordt versoepeld en vereenvoudigd.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.