TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Forse meerderheid overvallers, straatrovers, inbrekers begint op minderjarige leeftijd

'Relatief veel van dit soort misdrijven niet worden opgehelderd'

Een forse meerderheid van de overvallers, straatrovers en inbrekers begint zijn criminele carrière al op minderjarige leeftijd. Dat blijkt uit cijfers van het WODC, het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Van de straatrovers die in 2013 in Nederland werden veroordeeld, was 80 procent al voor zijn achttiende voor het eerst in aanraking gekomen met justitie. Bij overvallers was dat 66 procent, bij woninginbrekers 64 procent.

Van alle in 2013 veroordeelde woninginbrekers had 57 procent binnen twee jaar opnieuw een strafzaak aan de broek. Bij straatrovers was dit 51 procent en bij overvallers 37 procent.

Het WODC signaleert een dalende trend. Zo was de recidive onder overvallers in 2004 nog 52 procent. Daders zijn bijna altijd mannen. Dat woninginbrekers vaker binnen twee jaar weer de fout ingaan dan overvallers, heeft er vermoedelijk mee te maken dat die laatsten hogere straffen krijgen en dus minder tijd hebben voor nieuwe misdrijven.

Kanttekening bij de cijfers is dat relatief veel van dit soort misdrijven niet worden opgehelderd.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.