Nieuws

Bonusquote – Fidan Ekiz in Nieuwe Revu: ‘Turken zijn de nieuwe Marokkanen’

14-03-2018 17:17

“Turken zijn de nieuwe Marokkanen aan het worden”, dat zegt journaliste Fidan Ekiz vandaag in een interview met Joost Bakker in nieuwe Revu. Volgens haar ziet de Rotterdamse socioloog Iliass el Hadioui hetzelfde gebeuren. “Hij ziet dat Turken totaal hun eigen eiland hebben gecreëerd met restaurants, uitzendbureaus en een goede band met het land van herkomst.” In het interview komen naast Ekiz ook columniste Ebru Umar en CDA-raadslid Turan Yazir aan het woord.

Alle drie maken ze zich zorgen over de ontwikkeling van de Turkse gemeenschap in Nederland. Yazir ziet wel dat veel Turken wel proberen verder te komen, maar die kans soms niet krijgen. Hij ziet echter ook problemen binnen de Turkse gemeenschap zelf.

“Tegelijkertijd hebben ze geen netwerk opgebouwd buiten de eigen kring en worden ze van huis uit onvoldoende gestimuleerd dat te doen. Ze zijn niet gewend uit hun comfort zone te stappen”

Umar vindt ook dat de Turken de hand in eigen boezem moeten steken.

“Die eeuwige slachtofferrol brengt echt niemand verder. [..] Kom bij mij niet aanzetten dat je geen kansen krijgt of gediscrimineerd wordt. Je kan alles krijgen in Nederland.”

Recep Tayyip Erdoğan

Ekiz wijst ook op de invloed van Turkije en president Erdogan.

“We hebben hier nu te maken met een generatie die geniet van al onze vrijheden, maar waarvan het lijkt alsof ze meer aantrekkingskracht voelt van een so called dictator in Turkije”

“Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Onze ouders kwamen naar Nederland om ons bepaalde vrijheden te kunnen geven en nu gebeurt dit.”

CDA-politicus Yazir werd ten tijde van de oplopende spanningen binnen de Turkse gemeenschap bedreigd. Hij werd na de couppoging door de Turkse krant Sabah weggezet als de Nederlandse leider van de Gülenbeweging. Hij is teleurgesteld

“[..] in mijn Turkse politieke collega’s die mij goed kennen, zowel landelijk als lokaal. Het was een kwetsbare periode, maar deze collega’s leken bang om mij publiekelijk te steunen.”

Het hele interview en een beschrijving van de spanningen in de Turkse gemeenschap in Rotterdam en daarbuiten is te lezen via Blendle.

Titelfoto: Turkse Nederlanders vieren in het centrum van Rotterdam de uitslag van het Turkse referendum.