TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

‘Waarschijnlijk meer journalisten in Nederland bedreigd dan we nu weten’

Voormalig PowNed-journalist Danny Ghosen: 'Politie bejegent sommige journalisten anders dan andere'

Tags:

De politie roept journalisten op vooral bij de politie aan te kloppen als ze worden bedreigd. Maar dan moet de politie zulke aangiften wel serieuzer nemen, klagen sommige journalisten en deskundigen op hun beurt.

Er worden waarschijnlijk nog meer journalisten bedreigd dan we nu weten, hield onderzoekster Marjolein Odekerken de Tweede Kamer woensdag voor. Veel slachtoffers doen volgens Odekerken geen aangifte, omdat ze bang zijn dat de daders er dan nog een schepje bovenop doen. De Kamer is geschrokken van zware bedreigingen aan het adres van bijvoorbeeld misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Paul Vugts en wilde Odekerken, pers, politie en justitie daarover horen.

Journalisten zouden samen moeten afspreken welke bedreigingen ze altijd aangeven, vindt de politie. De politie verzekert zulke aangiften serieus te nemen. Maar Odekerken stelt dat “er geen prioriteit aan de aangifte wordt gegeven”, justitie soms slordig met de aangifte omgaat en aangevers ook op nog een reeks andere hordes stuiten.

Voormalig PowNed-journalist Danny Ghosen klaagde dat de politie sommige journalisten anders bejegent dan andere. De politie wil in principe journalisten niet verschillend behandelen, maar soms treedt wel ,,metaalmoeheid” op als een journalist waarschuwingen in de wind slaat, erkent zij.

Het Openbaar Ministerie moet zich extra bekommeren om freelancers, stelt procureur-generaal Theo Hofstee op vragen van de Kamer. Die staan er, zonder werkgever die bijvoorbeeld de advocaat betaalt, nu vaak alleen voor als ze met geweld of rechtszaken worden bedreigd.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.