Binnenland

6,5 miljoen euro subsidiegeld The Hague Security Delta compleet foetsie

15-03-2018 14:23

Waar is de 6,5 miljoen euro aan subsidiegeld gebleven en wat heeft het Haagse veiligheidscluster, The Hague Security Delta, wérkelijk bereikt? Volgens zowel Follow the Money als De Correspondent, die kritische artikelen over het zelfbenoemde ‘leading security cluster in Europe’ schreven, is dat na een ‘onafhankelijk onderzoek’ ingesteld door D66-wethouder Saskia Bruines nog steeds niet duidelijk.

Zowel De Correspondent als Follow The Money concludeerden na maandenlang onderzoek dat The Hague Security Delta (HSD) vooral hele mooie en (voor de belastingbetaler) dure praatjes heeft geproduceerd. Ook constateerden zij enkele eigenaardigheden: een ruimte met dezelfde apparatuur werd onder verschillende namen drie maal feestelijk geopend (en ook meermaals gesubsidieerd). Daarnaast gaf de gemeente Den Haag 3,1 miljoen subsidie voor uitbreiding van de zogeheten ‘campus’ (waar cybersecuritybedrijven zich kunnen vestigen) terwijl deze grotendeels leeg staat.

Rob de Wijk

Ook werden er vraagtekens gezet bij de rol van mede-oprichter en eerste directeur Rob de Wijk. Zo kreeg de Haagse denktank HCSS (waar Rob de Wijk directeur van is) 7.5 ton subsidie via de HSD. Daarnaast zit hij ook in de wetenschappelijke raad van Policy Research Center: de huisleverancier van de succescijfers die steevast nut en noodzaak aantonen van de HSD (en waar in subsidieaanvragen steevast naar wordt verwezen).

Een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door de Galan Groep zou alle twijfel moeten wegnemen, maar volgens de Correspondent en Follow the Money werpt het juist meer vragen op. Zo hebben de onderzoekers alleen mensen gesproken die baat hadden bij een positieve uitkomst van het onderzoek – zo constateren zij in een gezamenlijke publicatie. De ‘onafhankelijk onderzoekers’ zijn overigens niet voor vragen over hun eigen onderzoek bereikbaar, en verwijzen door naar hun politieke opdrachtgever: de gemeente Den Haag.

6,5 miljoen foetsie

De onderzoeksjournalisten concluderen de belangrijkste vraag (waar is de 6.5 miljoen subsidie gebleven?) niet beantwoord in het onderzoek. “Als het Haags college inderdaad =hecht aan openheid, feitelijkheid en transparantie dan opent zij de boeken en beantwoordt ze de vragen die de kern van het probleem raken, niet de vragen die al beantwoord waren”, constateren zij.