TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Moordbroers krijgen in hoger beroep alsnog levenslang

Schoten in 2012 de 55-jarige Berend Smit dood en wurgden in 2013 het bejaarde echtpaar Jan en Greet Veenendaal

Tags:

De broers Admilson (33) en Marcos R. (32) hebben donderdag beiden levenslang gekregen bij het gerechtshof in Leeuwarden voor het plegen van drie roofmoorden.

De rechter is ervan overtuigd dat de broers uit Hoogeveen in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo met een vuurwapen om het leven hebben gebracht. De man was aan het wandelen met zijn hond in natuurgebied Dwingelderveld (Drenthe). In juli 2013 wurgden de twee het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo, beiden 77 jaar, in hun woning.

Levenslang minder definitief

De rechtbank in Assen kwam in 2015 tot celstraffen van dertig jaar. Admilson R. kreeg tevens tbs met dwangverpleging opgelegd. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist. De rechtbank in Assen wilde geen levenslang opleggen vanwege het definitieve karakter van de straf. Levenslang zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Doordat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid daarna wijzigingen heeft aangebracht in de uitvoering van de straf, is er inmiddels geen bezwaar meer, vindt het hof. Sinds mei vorig jaar beoordeelt een adviescollege of een levenslang gestrafte, als hij 25 jaar heeft vastgezeten, weer vrij kan komen. Het advies wordt voorgelegd aan de minister van Justitie en Veiligheid, die de uiteindelijke beslissing neemt.

Eind 2016 leek er al uitspraak te komen in de beroepszaak. Het hof wilde echter aanvullend onderzoek. Daarmee heeft het hof de optie gekregen om levenslang te kunnen opleggen, stelt advocaat Wim Anker die Marcos R. bijstaat. ”Er was door zowel het OM als de verdachten toen geen behoefte aan het onderzoek. Hierdoor is er ruimte voor levenslang ontstaan.”

(ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.