TPOok!

 
Weten & Tech

Spaanse privacy-waakhond legt Whatsapp boete op van 600.000 euro

Facebook en Whatsapp maakten 'misbruik van gegevens van gebruikers'

De Spaanse privacywaakhond AEPD heeft WhatsApp en moederbedrijf Facebook boetes van in totaal 600.000 euro opgelegd voor misbruik van gegevens van gebruikers. De toezichthouder spreekt van ernstige inbreuken op de privacy.

Berichtenapp WhatsApp werd in 2014 overgenomen door Facebook. Aanvankelijk werd WhatsApp-gebruikers beloofd dat hun gegevens niet met Facebook zouden worden gedeeld, maar in augustus 2016 werd duidelijk dat dat toch zou gebeuren. WhatsAppers kregen nieuwe gebruiksvoorwaarden voorgeschoteld en moesten instemmen om de app te kunnen blijven gebruiken.

Delen van gegevens

De AEPD stelt vast dat het delen van gegevens door WhatsApp met Facebook in strijd is met Spaanse en Europese regels. Facebook ging vervolgens in de fout door de gegevens te gebruiken zonder expliciete toestemming van gebruikers.

Eerder kreeg Facebook ook al een tik op de vingers van toezichthouders in verschillende landen in Europa vanwege het gebruik van gegevens van WhatsApp. Woensdag meldde de Britse toezichthouder ICO nog dat Facebook een verklaring heeft getekend voorlopig geen gegevens meer te delen totdat nieuwe Europese regels in werking treden. Dat gebeurt in mei.

(ANP)

   

Steun direct Gyurka Jansen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.