TPOok!

 
Buitenland

Onderzoek naar misbruik Facebook-gegevens voor politieke campagnes

Cambridge Analytica kreeg data in handen via app 'thisisyourdigitallife'

De autoriteiten in de Amerikaanse staat Massachusetts starten een onderzoek naar het gebruik van de privé-informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Het databedrijf Cambridge Analytica zou de gegevens hebben gebruikt om profielen te maken van Amerikaanse kiezers, berichten The New York Times en The Observer.

Die gegevens zouden in ieder geval zijn gebruikt voor de door Steve Bannon geleide campagne voor Donald Trump.

De gegevens zouden zijn verzameld via de app thisisyourdigitallife. Honderdduizenden gebruikers kregen betaald om een persoonlijkheidstest af te nemen. Ze gaven ook toestemming voor het gebruik van hun data voor wetenschappelijke doeleinden. De app verzamelde echter ook de informatie van hun Facebookvrienden, bericht de Britse krant.

Schendingen privacybeleid

De Facebookgegevens zouden zijn gebruikt om profielen te maken van Amerikaanse kiezers. Zij konden zo worden bestookt met gepersonaliseerde politieke advertenties, zei een klokkenluider. Facebook maakte vrijdag bekend Cambridge Analytica en moederbedrijf SCL te schorsen vanwege schendingen van het privacybeleid.

Ook de autoriteiten bemoeien zich met de kwestie. De procureur-generaal van Massachusetts maakte bekend een onderzoek te starten. Ze riep Facebook en Cambridge Analytica op onmiddellijk openheid van zaken te geven.

(TPO/ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.