TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Poetin boekt ruime verkiezingszege bij meevallende opkomst

Opnieuw president voor 6 jaar

Vladimir Poetin (65) heeft een ruime verkiezingszege geboekt en blijft nog zes jaar president van Rusland. Het wordt zijn vierde termijn als Russisch leider, ditmaal behaald als niet-partijgebonden kandidaat. De zittende president was volgens de kiesraad halverwege de telling zeker van driekwart van de uitgebrachte stemmen. Als dat zo blijft is het zijn beste resultaat ooit.

Zowel de exitpolls als de eerste uitslagen voorspelden al dat hij meer dan 70 procent zou krijgen. Poetin, die nu tot 2024 aan de macht blijft, gold ook vooraf als de gedoodverfde winnaar. Serieuze concurrentie had hij niet, nadat een echte tegenstrever als Alexej Navalni door de kiesraad was uitgesloten van deelname omdat hij een (omstreden) strafblad heeft.

Rivalen

Poetins belangrijkste rivaal nu, de communist Pavel Groedinin, kon in het positiefste scenario rekenen op zo’n 15 procent. De nationalist Vladimir Zjirinovski moet genoegen nemen met een kleine 7 procent. De tv-presentatrice Ksenia Sobtsjak, die door een enkeling een verrassende bijrol werd toegedicht, eindigde als vierde met 1,4 procent. De overige kandidaten haalden minder dan 1 procent.

Poetin kreeg in 2012 ruim 63 procent van de stemmen. Hoewel de uitslag vandaag al voor de opening van de stembureaus vrijwel vaststond, zorgde dat niet voor desinteresse bij de kiezer. De opkomst was groter dan zes jaar geleden, een aanwijzing dat Poetin populair is bij de bevolking. De kiesraad erkende dat er zondag onregelmatigheden zijn geweest tijdens de stembusgang maar hield vol dat die geen invloed hebben gehad op het resultaat.

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.