Buitenland

Vergiftiging Skripal: ‘Rusland heeft zenuwgas novitsjok opgeslagen’

18-03-2018 21:21

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, zei zondag dat Rusland het dodelijke zenuwgas dat werd gebruikt om een ​​Russische voormalige dubbelagent in Engeland te vergiftigen heeft opgeslagen. Vervolgens heeft Rusland volgens hem onderzocht hoe dergelijke wapens kunnen worden gebruikt bij moorden.

Groot-Brittannië beschuldigt Rusland ervan het zenuwgas novitsjok uit de Sovjet-tijd te hebben gebruikt om Sergej Skripal en zijn dochter Joelia aan te vallen. Het zou voor zover bekend het eerste offensieve gebruik van een dergelijk wapen op Europese bodem zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Rusland heeft elke betrokkenheid ontkend.

“We hebben feitelijk bewijs dat Rusland de afgelopen tien jaar niet alleen de levering van zenuwgas heeft onderzocht met het oog op moordaanslagen, maar ook novitsjok heeft gemaakt en opgeslagen”, zei Johnson tegen de BBC. Groot-Brittannië en Rusland hebben inmiddels elk 23 diplomaten uitgezet in verband met de aanval.

Onderzoek

Experts van de organisatie tegen chemische wapens (OPCW) komen maandag in Groot-Brittannië aan om monsters te onderzoeken die bij de aanval zijn gebruikt. De resultaten daarvan zouden over twee weken bekend moeten zijn, aldus het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. De auto van Skripal is in een container vervoerd voor verder onderzoek. Mogelijk is de aanval met het gas in zijn eigen wagen uitgevoerd via het ventilatiesysteem.

Ruslands ambassadeur bij de Europese Unie Vladimir Tsjitsjov zei tegen de BBC dat een Brits onderzoekslaboratorium de bron kan zijn van het zenuwgas dat bij de aanslag werd gebruikt.

Johnson verwierp die beweringen en zei dat de reactie van Rusland ,,niet de reactie was van een land dat echt gelooft dat het onschuldig is”. “Hun reactie is een mix van zelfvoldaan sarcasme, ontkenning en versluiering”, zei hij.

‘Russische diplomaten mogen niet bij Skripal’

Russische diplomaten krijgen geen toegang tot de vergiftigde oud-spion Sergej Skripal. Dat liet de Russische ambassade in Moskou weten aan persbureau TASS. “Ons verzoek is afgewezen omdat de Britten hem zien als een Brits staatsburger.”

De Russische ambassadeur in Londen klaagde eerder al dat geen informatie wordt verstrekt over de dochter van Skripal, die de Russische nationaliteit heeft. Dat is volgens de diplomaat, Aleksandr Jakovenko, een schending van het internationaal recht. Rusland heeft recht op informatie over de gezondheid van zijn burgers, concludeerde Jakovenko volgens TASS.

Het is niet verwonderlijk dat de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk een Russisch bezoek aan Skripal afhouden. De Britse regering wees na de zenuwgasaanval met een beschuldigende vinger naar Moskou. De Russen zeggen niets met de aanval te maken te hebben.

(TPO/ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens