TPOok!

 
avatar
   
Nieuws

Commando’s teruggehaald uit Afghanistan na verklaring Marco Kroon

Verklaring van Marco Kroon over geheime operatie in Afghanistan tien jaar geleden heeft daartoe geleid

De verklaring van Marco Kroon over een geheime operatie in Afghanistan tien jaar geleden heeft er onlangs toe geleid dat Nederlandse commando’s zijn teruggehaald uit een missiegebied. Dat gebeurde uit veiligheidsoverwegingen. Dat meldt Nieuwsuur vrijdag.

Man gedood

In januari bracht Kroon naar buiten dat het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek doet naar hem, omdat hij een man zou hebben gedood tijdens een geheime missie in Afghanistan in 2007. Hij had Defensie daarvan een jaar eerder op de hoogte gesteld. Normaliter wordt zoiets direct na de operatie gemeld.

Een maand later bracht hij een uitvoerige verklaring over de zaak in het AD naar buiten. De Telegraaf meldde later dat voor de inlichtingenmissie een huis in de Afghaanse hoofdstad Kabul werd gebruikt als uitvalsbasis.

Defensie wil niet reageren

Bij het Korps Commandotroepen is onrust ontstaan over de verklaring van Kroon. Een aantal commando’s riep Kroon op om zich niet meer in media uit te laten over de zaak. Volgens Nieuwsuur heeft het ministerie van Defensie familieleden van uitgezonden commando’s telefonisch gerust moeten stellen.

Het ministerie van Defensie laat weten niet op de publicatie van Nieuwsuur te willen reageren.

(ANP)

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.