Buitenland

Catalaanse oud-premier Puigdemont aangehouden aan Deens-Duitse grens

25-03-2018 12:51

De Catalaanse oud-premier Carles Puigdemont is aangehouden aan de Deens-Duitse grens na een Spaans arrestatiebevel. Dat heeft de advocaat van Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, bekend gemaakt. Het was de afgelopen dagen, na een bezoek aan Finland, onduidelijk waar de oud-premier nu precies was.

De Duitse politie beraadt zich nu over de positie van de politicus. Puigdemont is met de auto onderweg van Denemarken naar Hamburg, waar hij verder naar België wil reizen.

Aanhoudingsbevel

Het Spaanse ministerie van justitie had een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Carles Puigdemont die donderdag in Finland was aangekomen. Volgens zijn advocaat zou hij zich bij de politie melden, maar later liet een Fins parlementslid weten dat de oud-premier al niet meer in het land was. Hij zou al weer in België zijn, het land waar hij heen vluchtte nadat hij in Spanje gezocht werd.

Lees ook: Puigdemont lijkt handdoek in de ring te gooien

De oud-premier bracht een bezoek aan parlementariërs in Helsinki en gaf vrijdag een lezing op de universiteit van de Finse hoofdstad. Zijn advocaat verzekerde gisteren nog dat de voormalige premier zich bij de Finse politie zou melden.

Puigdemont wordt in Spanje gezocht wegens een reeks strafbare feiten, gepleegd toen hij als regiopremier in oktober met een illegaal referendum Catalonië van Spanje wilde afscheiden.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens