Buitenland

Winnie Mandela (81) overleden

02-04-2018 16:03

Winnie Madikizela-Mandela is op 81-jarige leeftijd overleden. Dit meldde haar persoonlijk assistent, Zodwa Zwane, vandaag. De activiste werd in januari van dit jaar nog behandeld aan een nier-infectie. Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela, beter bekend als Winnie Mandela, was de ex-vrouw van de overleden oud-president en anti-apartheidsactivist Nelson Mandela. Het stel kreeg twee kinderen.

Winnie ontmoette (de gescheiden) Nelson Mandela in 1956 in Johannesburg, toen hij al een bekende figuur in de politiek was. Zij trouwden in 1958 en nauwelijks twee jaar later ging Nelson voor het eerst naar de gevangenis. Ook Winnie is in de jaren zestig en zeventig diverse malen gevangengezet. Ze begon haar politieke carrière nadat haar man, ANC-leider Nelson Mandela, in 1964 tot levenslang veroordeeld was wegens een samenzwering om de regering af te zetten.

In haar campagne voor een niet-racistisch, democratisch Zuid-Afrika overtrad zij constant de orders van de apartheidsregering, die haar bewegingsvrijheid beperkte en haar monddood probeerde te maken.

Controverses

Het imago van Winnie werd ernstig beschadigd door de betrokkenheid van haar lijfwachten bij de ontvoering van en moord op de 14-jarige Stompie Seipei. De man die voor de moord veroordeeld werd zou hebben verklaard dat hij opdracht van Winnie handelde. Later oordeelde de post-apartheid Waarheids- en Verzoeningscommissie dat Winnie in ieder geval bekend was met de verschillende aanvallen van de groep, die bekend stond als de ‘Mandela United Football Club’. Ze werd door de commissie politiek en moreel verantwoordelijk genoemd voor de ‘grove schendingen van mensenrechten’.

Winnie werd onderminister in het eerste post-apartheidskabinet (1994), maar moest na elf maanden vertrekken na beschuldigingen van corruptie. In 1996 scheidde het paar Mandela en ging Winnie zich Winnie Madikizela-Mandela noemen.

(TPO/ANP)