Binnenland

Strenge regels moeten grote concentraties Polen en Roemenen voorkomen

03-04-2018 09:49

Verschillende gemeenten gaan Oost-Europese arbeidsmigranten weren om woonwijken leefbaar te houden. Dit meldt Trouw vandaag. “Niet te veel Oost-Europeanen in één woning, niet te veel ‘Polenhuizen’ in één straat en geen grootschalige locaties waar honderden arbeidsmigranten bij elkaar wonen”, omschrijft Johan van der Craats van expertisecentrum Flexwonen de maatregelen in de krant.

‘Niet te veel ‘Polenhuizen’ in één straat’

In ieder geval de gemeenten Maasdriel, Zaltbommel, Tiel en Zuidplas nemen extra maatregelen. Uit onderzoek van Tiel is gebleken dat daar bijna 10 procent van de bevolking uit Oost-Europeanen bestaat. Veel van hen werken in de fruitteelt in de regio, maar omdat woonruimte er goedkoop is, heeft Tiel een aantrekkende werking op arbeidsmigranten uit het hele land.

Volgens Van der Craats neemt door de maatregelen het tekort aan woningen voor arbeidsmigranten toe. Nu al zouden er 100.000 geschikte woonplekken te weinig zijn. Volgens Trouw werken er inmiddels zo’n 400.000 mensen uit Midden- en Oost-Europa in Nederland. De aantrekkende economie zou voor nog meer vraag zorgen.

(TPO/ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens