Binnenland

Actievoerders willen met trailers ‘grote grazers’ uit Oostvaardersplassen halen

05-04-2018 21:54

Actievoerders willen grote grazers gaan weghalen uit de Oostvaardersplassen. Activiste Maacha Vrolijk heeft naar eigen zeggen al 150 trailers gevonden om de dieren uit het gebied te halen, zegt ze tegen de Gelderlander.

Samen met vier grote actiegroepen werkt ze aan een plan. “Dagelijks worden 30 dieren doodgeschoten. Als we nog een maand wachten, zijn ze allemaal dood.” Vrolijk hoopt binnen een week de zaak zo te hebben georganiseerd dat ze de grazers kan weghalen. Waar de dieren dan geplaatst worden is nog niet altijd geheel duidelijk. “Wat we kunnen herplaatsen, herplaatsen we. Zo heel veel heckrunderen zijn er al niet meer.”

Overtreding

Lees ook: Laat de boswachters toch met rust

Volgens Staatsbosbeheer zouden actievoerders dan in overtreding zijn. Het gebied is verboden voor onbevoegden en de dieren zijn niemands eigendom, maar dat betekent niet dat je ze je zomaar mag toe-eigenen, zegt woordvoerder Joke Bijl.

Critici wijzen er op dat het niet alleen juridisch een lastige kwestie is. Vrolijk jaagt de dieren door de extra stress wellicht een dood in waar ze juist van wil redden.

Eerder vandaag bleek dat van de helft van de grote grazers in het Flevolandse gebied de winter niet heeft overleefd. Er stierven meer dieren dan in vorige jaren. De oorzaak daarvan is dat de vorige twee winters zacht waren en de afgelopen winter strenger, met veel regen in december en nog een vorstperiode in maart.

(TPO/ANP)