TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Schrik van EU, Viktor Orbán, wint Hongaarse verkiezingen

Maakt kans op tweederde meerderheid

De regerende Fidesz-partij van premier Viktor Orbán is de grote winnaar van de Hongaarse parlementsverkiezingen. De partij kreeg 49,5 procent van de stemmen nadat 74,6 procent van de stemmen was geteld. Dat meldde de kiescommissie zondag in Boedapest.

Volgens een peiling zal Fidesz daardoor op 134 zetels kunnen komen in het parlement met 199 zetels. Orbán zou daarmee opnieuw een veilige absolute meerderheid hebben en een vierde termijn als premier zeker stellen.

‘Grote aantallen kiezers’

De rechts-nationalistische partij Jobbik kreeg 20 procent van de stemmen, goed voor 26 zetels en de Socialistische Partij 11,85 procent (20 zetels).

De aankondiging van de eerste voorlopige resultaten werd enkele uren vertraagd, omdat twee stembureaus in Boedapest niet in staat waren het grote aantal ‘kiezers van buiten’ dat aan hen was toegewezen te verwerken. De opkomst was met 70 procent uitzonderlijk hoog.

In de Europese Unie wordt verwacht dat een nieuwe editie van de regering-Orbán zal leiden tot verdere conflicten tussen Boedapest en Brussel, met name over het asielprobleem.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.