TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Terugkomst Jihadbruid mogelijk stap dichterbij na uitspraak rechter

Kabinet wil Syriëgangers niet terughalen

De terugkeer van een Nederlandse vrouw die vastzit in een kamp in Noord-Syrië is mogelijk een stap dichterbij gekomen door een opmerkelijke uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. Die heeft bepaald dat de vrouw moet worden uitgeleverd zodat ze in Nederland haar rechtszaak kan bijwonen, zoals zij zelf ook wil en heeft aangegeven via haar advocaat Bart Stapert.

De 23-jarige vrouw is nu zeven maanden zwanger en heeft al een jong kind. De vrouw was getrouwd met een jihadist uit Antwerpen en was in 2013 naar Syrië gegaan. Haar man zou in Raqqa bij de politie van Islamitische Staat hebben gezeten. Ze zit in een vluchtelingenkamp in Ain Issa, dat onder gezag staat van de Koerdische lokale autoriteiten.

Teken van Nederland

Bekend is dat de Koerden van de Syriëgangers af willen, zo benadrukt advocaat Stapert, maar daar is wel een teken van Nederland voor nodig. Maar het kabinet wil de betrokkenen, onder wie vrouwen en kinderen, niet terughalen. Ze moeten eerst op eigen kracht naar het consulaat in Turkije zien te komen, is het beleid. “Ik loop al maanden tegen politieke onwil aan”, zegt hij.

‘Ik loop al maanden tegen politieke onwil aan’

Tegelijk is het Openbaar Ministerie (OM) bezig om alle Syriëgangers te vervolgen, bij voorkeur in hun aanwezigheid. Volgens advocaat Stapert heeft zijn cliënte recht op aanwezigheid bij haar proces als zij dat wil en als bekend is waar zij zich bevindt. Stapert bracht naar voren dat Nederland zijn recht op vervolging verliest als zij niet wordt teruggehaald. De rechtbank wil zo ver niet gaan, maar vindt het wel belangrijk dat er alles aan wordt gedaan om haar in Nederland te krijgen.

De rechtbank besliste daarop dat het OM een bevel tot gevangenneming moet uitvaardigen en dat onder de aandacht van de minister van Justitie en Veiligheid moet brengen. Dat is inmiddels gebeurd, meldde een woordvoerder van het OM. De beslissing was al in februari achter gesloten deuren genomen, maar is na uitwerking pas dinsdag bekendgemaakt.

Advocaat Stapert hoopt dat de uitspraak nu wel leidt tot uitlevering en dat dit gaat gelden voor meer betrokkenen. Het ministerie van Justitie kon nog niet reageren.

(TPO/ANP)

Titelfoto: Belangstellenden bij het Haagse Paleis van Justitie in 2014 . De rechtbank boog zich daar over zaken rondom terrorisme- en ronselaarverdachten. 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.