TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

CDA-bestuurder Wim van der Palen verhuurder grootste drugslab ooit, slechts één jaar cel

Verhuurde loods zonder contract aan man waar hij alleen voornaam van kende

De voormalige lokale CDA-bestuurder Wim van der Palen uit Leende is veroordeeld tot één jaar cel, vanwege zijn betrokkenheid bij het grootste drugslab dat ooit in Nederland is ontdekt. Het laboratorium werd vorig jaar ontdekt in een loods bij zijn boerderij.

Dagomzet van 10 miljoen euro

Experts omschreven het als een lab van industriële omvang. In totaal vond de politie er 21.500 liter en 1000 kilo gevaarlijke chemicaliën. In drie productieprocessen werd xtc, speed en grondstof gemaakt. Per dag kon er 150 kilo xtc en 100 kilo amfetaminepasta geproduceerd worden, met een geschatte dagomzet van 10 miljoen euro.

Van der Palen heeft altijd gezegd dat hij niet wist wat er in de loods gebeurde. Hij had die verhuurd aan een jongeman van wie hij alleen de voornaam kende en een huurcontract was er niet. Andere betrokkenen zijn niet gevonden in deze zaak. De rechtbank stelt dat Van der Palen zich wel ervan bewust moet zijn geweest dat er foute dingen in de loods gebeurden.

Straf pakt laag uit

De rechtbank in Den Bosch acht hem als verhuurder medeplichtig aan de productie van harddrugs en het treffen van voorbereidingshandelingen hiertoe.

De 52-jarige Van der Palen werd vrijgesproken van het zelf produceren en het bezit van de drugs. Volgens de rechtbank is niet gebleken dat de verdachte in het achterste afgesloten deel van de loods kon komen, waar de productie van grote hoeveelheden xtc en amfetaminepasta plaatshad. De verdachte was destijds penningmeester van het lokale CDA.

De straf pakt veel lager uit dan de vijf jaar cel die de aanklager had geëist. Zij ging er wel van uit dat de verdachte bij de productie was betrokken.

(ANP)

Lees ook:

Familie CDA-bestuurder met drugslab op zijn erf vrijgelaten

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.