TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit ontslagen wegens zeer ernstig plichtsverzuim en lekken

Amsterdamse politiechef haalde voor privédoeleinden informatie uit politiesysteem

Tags:

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit is ontslagen wegens zeer ernstig plichtsverzuim en het lekken van informatie, zo melden bronnen van de Telegraaf. De korpsleiding van de nationale politie heeft dit bevestigd.

Fors uitgebreid integriteitsonderzoek

Het interne integriteitsonderzoek naar de strapatsen van Smit is de laatste maanden flink uitgebreid. Hierbij kwamen nieuwe feiten naar aan het licht. Het onderzoek richtte zich op het fêteren van vrienden en familie met geld uit het politiebudget. Volgens de korpsleiding zou Smit onder andere voor privédoeleinden in het politiesysteem hebben gegrasduind. Daarnaast wordt van elf andere politiemedewerkers onderzocht of zij zich schuldig hebben gemaakt aan integriteitsschendingen door in te gaan op aanbiedingen van Smit.

Smit was twintig jaar de baas van het Amsterdamse politiedistrict Oost. In die periode heeft hij, zo blijkt nu, zijn positie misbruikt om een woning te regelen voor iemand die hij kende maar waar hij eigenlijk geacht was geen contact mee te onderhouden. Ook zou Smit met politiegeld privé-diners hebben betaald en voetbalkaartjes hebben geregeld. Daarnaast loopt er bij het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk naar Smit wegens verduistering en valsheid in geschrifte. Het is nog niet bekend of het onderzoek ook tot vervolging zal leiden.

Toppersconcert

Smit zelf is verbolgen over zijn ontslag:

 

”Ik ben er zelf nooit beter van geworden en vind het ontslag na 46 jaar trouwe dienst erg zwaar”

 

Als verweer noemt Smit de namen van tien andere hooggeplaatste politiefunctionarissen en officieren van justitie die gebruik zouden hebben gemaakt van de kaartjes. Zo stelde ‘Adje Latje’, zoals Smit bij velen bekend stond, dat een commissaris maar liefst zes keer kaartjes van hem kreeg voor de Toppers. Ook een persofficier van justitie zou volgens Smit nooit betaald hebben voor kaartjes van concerten in de Ziggo Dome die hij kreeg. Verder noemt de ontslagen diender de namen van een eenheidschef, een recherchechef uit Utrecht en een lid van de eenheidsleiding Amsterdam.

Een andere politiechef ging volgens Smit met zijn vrouw naar een Toppersconcert dat hij bijwoonde in een skybox, uiteraard op kosten van de politie. Dat was echter niet genoeg voor de collega van Smit vertelde hij aan de Telegraaf:

 

”een jaar later vroeg hij of ik opnieuw kaarten kon regelen voor de Toppers. Ditmaal voor zijn dochter en haar vriend”.

 

Smit kan nu ervaringen uitwisselen met de voormalige baas van de Centrale Ondernemingsraad (COR). Deze werd afgelopen December ook ontslagen, hij had tienduizenden euro’s belastinggeld uitgeven aan feestjes, etentjes en onnodige adviseurs.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.