TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Amerikaanse VN-Ambassadeur: VS klaar om opnieuw aan te vallen in Syrië

Waarschuwt regime Assad

De Verenigde Staten zijn bereid opnieuw in actie te komen als de Syrische regering weer chemische wapens gebruikt. Dat suggereerde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley tijdens een zitting van de VN-Veiligheidsraad.

Haley zei dat haar land meent het Syrische chemischewapensprogramma een zware slag te hebben toegebracht. De diplomate zinspeelde erop dat de VS desnoods opnieuw zullen ingrijpen. “Als het Syrische regime dit gifgas nogmaals gebruikt, zijn de Verenigde Staten klaar om te gaan.”

Kritiek

De Russische VN-gezant uitte felle kritiek op de aanval op Syrië. Vasili Nebenzja stelde dat de Amerikanen en hun bondgenoten het internationale recht aan hun laars lappen. Zij zouden de Veiligheidsraad negeren en daarmee het gezag van het orgaan ondermijnen. Bovendien is er volgens de diplomaat geen bewijs dat een chemische aanval is uitgevoerd in Douma.

Een meerderheid van de landen in de Veiligheidsraad keerde zich tegen een Russische resolutie over de aanval. Die voorzag in een veroordeling van de “agressie tegen de Arabische Republiek Syrië door de Verenigde Staten en hun bondgenoten.” Naast Rusland stemden alleen China en Bolivia voor het voorstel. Acht landen waren tegen, vier anderen onthielden zich van stemming.

Een resolutie heeft negen stemmen nodig om goedgekeurd te worden. Ook kunnen de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk als permanente leden van het orgaan een veto uitspreken.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.