TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Poetin: Aanval op Syrië heeft verwoestend effect op internationale betrekkingen

Wil VN Veiligheidsraad bijeen

Tags: , ,

De Russische president Poetin heeft de door het Westen uitgevoerde raketaanvallen op Syrië fel veroordeeld. Het was volgens hem een aanval op een wettige regering die door Rusland wordt geholpen in de strijd tegen terroristen.

Volgende de Russische leider heeft de huidige escalatie van spanningen in en rond Syrië een verwoestend effect op de internationale betrekkingen. Bovendien maken de Amerikaanse acties tegen Syrië de humanitaire ramp daar alleen maar erger. Poetin wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties snel bijeenkomt.

Aanval voordat VN-missie aan de slag kon

Eerder zei de Russische ambassadeur in de VS, Anatoli Antonov, al dat de aanvallen niet ‘zonder gevolgen kunnen blijven’. In een verklaring stelde de ambassadeur de beledigingen aan het adres van de Russische president Poetin ‘onacceptabel en ontoelaatbaar’ te vinden. De Russische politicus Alexander Scherin, vicevoorzitter van het defensiecomité in het parlement, vergeleek het optreden van Trump met Adolf Hitler.

Lees ook – Amerika opent aanval op Syrië samen met Verenigd Koninkrijk en Frankrijk

De aanval is tot woede van het Kremlin uitgevoerd vóórdat een missie van de VN in Syrië aan het werk is om te onderzoeken wat een week geleden in Douma, een verwoeste voorstad van Damascus, is gebeurd. De onderzoekers gaan zaterdag aan het werk.

Rusland stelt dat strijders tegen het regime van president Assad een propagandastunt hebben uitgehaald door te doen alsof ze met gif werden bestookt. De foto’s daarvan veroorzaakten ophef in het Westen. Maar volgens de westerse mogendheden was er 7 april een gifgasaanval op burgers en zijn de aanvallen op Syrische doelen daar een vergelding voor.

‘Verantwoordelijkheid genomen’

Ook Duitsland schaart zich achter de aanvallen van zaterdagochtend in Syrië. “Onze Amerikaanse, Britse en Franse bondgenoten hebben hun verantwoordelijkheid genomen als permanente leden van de Veiligheidsraad”, zei bondskanselier Angela Merkel.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, liet weten dat de Europese Unie zich met al haar bondgenoten opstelt aan de kant van gerechtigheid. Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg sprak steun uit voor de aanvallen.

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.