TPOok!

 
avatar
   
Nieuws

Stef Blok: ‘We hebben Rusland nodig’

'Lijnen open houden'

De inzet van Nederland voor het conflict in Syrië blijft gericht op een politieke oplossing via de Veiligheidsraad van de VN. Het kabinet wil daarom ‘de lijnen met Rusland openhouden’, zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zaterdag. Volgens Blok “hebben we Rusland nodig. Rusland is lid van de Veiligheidsraad.” Hij hoopt op een wapenstilstand, zodat humanitaire hulp kan worden geboden.

Het kabinet heeft volgens Blok wel begrip voor de aanval van de VS en hun bondgenoten in Syrië, omdat het “een zeer gerichte actie was op de plekken waar chemische wapens worden gemaakt en opgeslagen. Een aanval met chemische wapens is verschrikkelijk. Het is ook verboden volgens internationaal recht.”

Kritiek bij oppositie

Bij de linkse oppositie in de Tweede Kamer zijn kritische geluiden te horen over de westerse vergeldingsaanval op Syrië. De SP uit grote zorgen over de bombardementen en spreekt over een roekeloos optreden dat Nederland zou moeten veroordelen.

‘Er wordt gegokt met de veiligheid van miljoenen mensen’

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wijst erop dat experts onderweg zijn om te onderzoeken of het Syrische regime daadwerkelijk een gifgasaanval heeft uitgevoerd op het rebellenbolwerk in Douma. “Er wordt gegokt met de veiligheid van miljoenen mensen in een vuil geopolitiek spel waarvan niemand de gevolgen kan overzien.'” Ze wil dan ook een debat.

Bram van Ojik (GroenLinks) zegt dat de aanval duidelijk maakt dat de inzet van chemische wapens niet onbestraft blijft. Hij hoopt dat de aanval er aan bijdraagt dat “oorlogsmisdaden tegen de eigen bevolking, zoals vorige week in Douma gepleegd, in de toekomst achterwege blijven.” Maar Van Ojik plaatst ook vraagtekens: “Zolang een coherente politieke strategie ontbreekt, zal een geïsoleerde militaire respons de oplossing van het conflict in Syrië helaas niet dichterbij brengen.”

(ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.