Binnenland

Geen nieuwe rechtszaak voor Hüseyin Baybasin

17-04-2018 14:34

De tot levenslang veroordeelde Koerdische Hüseyin Baybasin krijgt geen nieuw proces. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De hoogste rechter volgt daarmee het advies van de de advocaat-generaal bij de Hoge Raad om het herzieningsverzoek af te wijzen. Net als hij vindt ook de Hoge Raad dat er geen gronden voor een nieuwe rechtszaak zijn.

De inmiddels 61-jarige Baybasin zit al zestien jaar vast en was dinsdag aanwezig bij de uitspraak, evenals twee zonen. Toen hij de rechtszaal binnenkwam, kreeg hij applaus van het publiek, enkele tientallen geïnteresseerden. Baybasin riep de rechters na ‘dat ze zich moesten schamen’ en dat ‘de geschiedenis hem gelijk zal geven’.

De uit Turkije afkomstige Koerd werd in 2002 in Nederland tot levenslang veroordeeld, onder meer vanwege het medeplegen van moord in Turkije, uitlokking daartoe, gijzeling en drugshandel. Hij heeft altijd gezegd onschuldig te zijn. Hij wilde een nieuw proces, onder meer omdat er ondeugdelijk bewijs zou zijn gebruikt bij zijn veroordeling. Volgens hem wilde de Turkse overheid hem achter de tralies, omdat hij zich sterk maakte voor de Koerdische zaak.

De Hoge Raad concludeert dat er geen nieuwe gegevens zijn ingebracht die tot een ander oordeel van een rechter hadden geleid. Ook is niets gebleken van een samenspanning tussen Turkije en Nederland. De beweringen over een complot zijn gebaseerd op niet-verifieerbare gegevens, stelt de Raad.

Baybasins raadsvrouw Adèle van der Plas was ontsteld over de beslissing. Ze kondigde aan een nieuw herzieningsverzoek in te dienen met weer nieuwe gegevens.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens