TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Slechts 11 procent asielzoekers heeft baan, bijna drie jaar na verkrijgen verblijfsvergunning

84 procent heeft nog altijd bijstandsuitkering, Afghanen relatief minder vaak uitkering dan Syriërs

Tags:

11 procent van de asielzoekers tussen de 18 en 65 jaar die in 2014 asiel in Nederland hebben aangevraagd en een verblijfsvergunning kregen heeft een baan. In een jaar tijd steeg dat percentage met zeven procent, van vier naar 11 procent in 2017. Dit meldt het CBS. Het gaat in meerderheid om Syriërs, voor een klein gedeelte om Eritreeërs en voor een kwart om asielzoekers uit overige landen.

Wie een verblijfsvergunning krijgt moet binnen drie jaar slagen voor het inburgeringsexamen. Van degenen die in 2014 een verblijfsvergunning kreeg was twee jaar later slechts zes procent al voor het inburgeringsexamen geslaagd.

In 2016 leefde rond de 90 procent van de statushouders uit 2014 van een uitkering. In 2017 was dit nauwelijks afgenomen naar 84 procent. Afghanen vallen op door dat ze relatief vaker een baan hebben en minder vaak van bijstaad leven   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.