TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Irak veroordeelt ruim 200 ISIS-terroristen ter dood

Levenslange gevangenisstraf voor 150 anderen

Tags: , ,

Iraakse rechtbanken hebben in Mosul en omgeving sinds vorig jaar 212 mensen ter dood veroordeeld. De meesten vanwege lidmaatschap van terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS). Dat zegt een woordvoerder van justitie in het land.

Het Iraakse leger veroverde in juli 2017 de stad Mosul op ISIS. Daarbij werden tegen 815 leden van ISIS rechtszaken aangespannen. Behalve de terdoodveroordelingen kregen 150 mensen een levenslange gevangenisstraf.

In Mosul woonden ongeveer twee miljoen mensen toen het in 2014 werd ingenomen door ISIS dat daar en in de omgeving een zelfbenoemd kalifaat stichtte. Irak verklaarde afgelopen december dat alle ISIS-strijders in de regio waren opgepakt of uitgeschakeld.

Organisaties voor de mensenrechten hebben veel kritiek geuit op de manier waarop de ISIS-leden werden berecht. Veel bewijsvoering in rechtszaken zou onjuist zijn en geleid hebben tot oneerlijke vonnissen.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.