TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Nauwelijks klachten over etnisch profileren door politie

Slechts 46 meldingen op tienduizenden controles

Bij de politie zijn het afgelopen jaar 46 klachten binnengekomen van mensen die zeggen dat ze etnisch zijn geprofileerd, dat wil zeggen: door de politie gecontroleerd puur op basis van hun huidskleur. Dat is weinig, gemeten naar de tienduizenden controles die de politie jaarlijks doet, zegt Peter Slort, die bij de politie diversiteit in zijn portefeuille heeft.

Lees ook – Dossier etnisch profileren

Sinds een jaar kunnen mensen via de politieapp een klacht indienen over mogelijke etnische profilering. Een klacht wordt afgehandeld door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de betreffende politie-eenheid. De opzet is dat de klager en de betreffende politieagent met elkaar in gesprek gaan.

Van de 46 klachten zijn er acht om uiteenlopende redenen niet behandeld. Van de resterende 38 zijn er 31 via een gesprek opgelost. De zeven klachten die overbleven, kwamen terecht in fase twee. Daarbij buigt een onafhankelijke klachtencommissie zich over de zaak. Vijf daarvan zijn nog in behandeling, een is opgeschort en een is alsnog naar tevredenheid afgehandeld.

Slort zegt tevreden te zijn met de app, omdat die inzicht geeft in de omvang van het probleem. “Maar iedere klacht is er natuurlijk een te veel”, voegt hij toe.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.