TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

OM eist zes jaar cel en tbs tegen Amsterdamse metromoordenaar

Philip O. slachtte volstrekt willekeurige metropassagier voor de lol af, in die veilige en lieve wereldstad Amsterdam

Foto: Amsterdammers staan braaf te wachten om in de metro te kunnen stappen, een soort rijdend Den Dolder waar je soms niet meer levend uitkomt.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 27-jarige man die een willekeurige passagier in de Amsterdamse metro doodstak, een celstraf krijgt van zes jaar en tbs met dwangverpleging. Amsterdammer Philip Opoku stak het slachtoffer, een 38-jarige plaatsgenoot, op 27 juli vorig jaar volkomen onverwacht neer. Dat gebeurde tijdens het spitsuur in een overvol metrostel.

Uit onderzoek is gebleken dat Opoku zijn slachtoffer niet kende en dat ze voor de steekpartij op geen enkel moment contact met elkaar hadden. Alles wijst er volgens de aanklaagster op dat de verdachte volkomen willekeurig de vader van een acht maanden oud zoontje heeft uitgekozen.

Op camerabeelden is te zien dat Opoku in de metro een mes tevoorschijn haalt en op de man insteekt. Er ontstond grote paniek. De verdachte kon snel door de politie worden aangehouden. In zijn schoudertas is later het schilmes gevonden waarmee hij heeft gestoken. Maar de man wilde geen enkele verklaring afleggen en heeft iedere betrokkenheid ontkend.

Opoku was destijds gedwongen opgenomen op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, maar had die bewuste middag verlof gekregen. Dat gebeurde vaker. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd doet nog onderzoek naar deze gang van zaken.

De verdachte wilde niet meewerken aan nieuw psychiatrisch onderzoek maar is wel bekeken door het Pieter Baan Centrum. Deskundigen vinden Opoku verminderd tot volledig ontoerekeningsvatbaar vanwege zijn stoornissen en zijn verstandelijke vermogen. De aanklaagster eiste toch een lange celstraf als vergelding en daarnaast tbs, omdat zij de kans groot acht dat de man opnieuw gewelddadig wordt.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.