Binnenland

Totale megapuinhoop op stroomgestoord Schiphol, tsunami van reizigers gedupeerd

29-04-2018 11:22

Lees ook: Uitgevallen vluchten en wachtrijen bij Schiphol door stroomstoring Zuidoost

“Als het mis gaat, gaat het goed mis.” Fred Kemmer uit Lelystad breekt zondagochtend op Schiphol zijn hoofd over de vraag hoe hij een vervangend vliegticket naar Kiev voor zijn stiefzoon kan regelen. Die zoon was op vakantie in Nederland en moet maandag weer aan het werk in de hoofdstad van Oekraïne. Kemmer kwam al op weg naar de luchthaven vast te staan, had anderhalf uur vertraging onderweg. Volgens eigen zeggen werd hij bij meerdere gates van hot naar her gestuurd, waardoor de zoon alsnog zijn vlucht miste.

Heel veel mensen willen hun vlucht omboeken. Kemmer is bang dat dat niet lukt. “Als ik naar huis ga krijg ik het niet voor mekaar. Maar de rij is ellenlang, er zijn maar drie kassa’s open voor omboeken en alleen die rij is al zo lang dat het een kwartier duurt om er langs te lopen”. Kemmer moest zelf ook nog aan het werk zondag, zijn zoon maandag. Maar hij vreest dat dat niet gaat lukken. “Bij wie kunnen we die kosten verhalen?”, vraagt Kemmer zich af.

Wim van der Gaag, uit Wognum, zou op vakantie met vrouw en dochter naar Catania in Italië. Hun vlucht bleek geannuleerd, maar zij hebben nieuwe tickets weten te bemachtigen. Dat kost het gezin nu ruim 1500 euro extra. “Maar de reisorganisatie had aangegeven, ‘ga lekker op vakantie’, de verrekening volgt later. Ik hou er rekening mee dat we niet alles krijgen vergoed, maar we gaan nu eerst lekker vakantie vieren.”

Christaan Klom uit Arnhem zou met vrienden voor een vrijgezellenfeest naar Seattle en door naar Las Vegas in de Verenigde Staten gaan. Zij strandden op de luchthaven, na een vertraagde reis via de weg. “Het is hier chaos, iedereen zegt iets anders.” Bij aankomst was vertrekhal 2 dicht. Eenmaal binnengekomen via vertrekhal 3, werden ze via vertrekhal 1 weer naar elders gestuurd. Klom staat in een rij om de tickets om te boeken, maar die is lang. “Het is gewoon afwachten.”

Een andere familie, oma, opa, zoon, schoondochter en twee (klein)kinderen, zou naar Marseille vliegen om daar over te stappen op een cruise. Oma heeft vijf jaar voor deze trip gespaard. Ze hoopt vurig dat het lukt om op tijd een omboeking te krijgen, want “we kunnen moeilijk achter dat schip aan gaan zwemmen”.

Sharon Capel, haar vriend en dochter van acht uit Den Haag hebben geluk. Zij stonden wel in de file op de afrit naar Schiphol, maar konden al met al redelijk snel inchecken en door de douane. Hun vlucht is twee uur vertraagd, ze vliegen nu om 14.00 uur in plaats van om 12.00 uur naar Catania in Italië. “Het was gigantisch druk bij de vertrekhallen, maar ons is het reuze meegevallen”.

Anp