Binnenland

Uitgevallen vluchten en wachtrijen bij Schiphol door stroomstoring Zuidoost

29-04-2018 10:03

Schiphol en Amsterdam-Zuidoost zijn in de nacht van zaterdag op zondag getroffen door een grote stroomstoring. Huishoudens in Amsterdam-Zuidoost krijgen langzamerhand weer stroom. Dat zei een woordvoerster van TenneT. De spanning op de verbindingen is hersteld.

De oorzaak van de stroomstoring is het uitvallen van de hoogspanningsverbindingen Bijlmer Zuid-Vensterweg en Bijlmer Zuid-Amstelveen van netbeheerder Tennet. Dat gebeurde rond 00.45 uur. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is nog onbekend. Liander is bezig de stroomvoorziening naar alle klanten in het getroffen gebied te herstellen. Liander verwacht dat iedereen rond 09.30 uur weer stroom heeft.

Spanningsdip

Door de stroomstoring zaten 18.000 aansluitingen, huizen en bedrijven, in Amsterdam zonder stroom. Ook Schiphol had last van een stroomstoring. Schiphol is niet rechtstreeks aangesloten op deze stroomverbinding, maar mogelijk was de storing daar het gevolg van een spanningsdip die door de stroomstoring werd veroorzaakt, zoals de woordvoerster het noemt. “Grote kans dat deze dip een indirect gevolg is van de storing”, aldus de zegsvrouw.

TenneT heeft laten weten dat mensen die langer dan vier uur zonder stroom zaten recht hebben op compensatie. Deze compensatie gaat volledig automatisch en verloopt via netbeheerder Liander.

Schiphol

Schiphol riep mensen op niet meer naar het vliegveld te komen vanwege de storing. De toegangswegen van het vliegveld werden afgezet en treinen reden niet meer naar de luchthaven. Inkomende vluchten zijn omgeleid.

Het is nu erg druk op Schiphol. Reizigers staan zij aan zij in de vertrekhallen, te wachten tot ze alsnog kunnen vertrekken. Een storing in het inchecksysteem, mogelijk indirect het gevolg van een stroomstoring in Amsterdam Zuid-Oost, zorgde voor grote problemen op de luchthaven. Net in de meivakantie, op een dag dat het toch al drukker dan normaal zou zijn, moesten vluchten worden afgeblazen of raakten ze vertraagd. Schiphol riep mensen op niet naar het vliegveld te komen, de toegangswegen naar het vliegveld werden afgezet waardoor evengoed files ontstonden en er reden geen treinen meer naar de luchthaven.

Rond 06.45 uur was de storing op Schiphol verholpen, maar de gevolgen zullen nog de hele zondag en mogelijk ook maandag nog merkbaar zijn. Zondag hebben mensen er nog flink last van, aldus een woordvoerder van de Luchthaven. Wat er maandag precies gebeurt is nog niet te voorspellen, maar er zullen zeker naweeën van zijn, zegt hij.

(TPO/ANP)