Doneer aan TPO
 

Dicht bij hoogspanningskabels wonen = meer kans op leukemie

Dit geldt ook voor ondergrondse hoogspanningskabels

Door: Redactie, 17:20, 10 mei 2018

Ondergrondse hoogspanningskabels vormen een gevaar voor de bewoners van tientallen, en mogelijk veel meer huizen. RTL Nieuws ontdekte een aantal plaatsen in Nederland, zoals Den Haag en Naarden, waar de straling in huizen in de omgeving daardoor te hoog is.

Wie in de buurt van hoogspanningsmasten woont, heeft volgens de Gezondheidsraad een grotere kans op leukemie. De raad vindt dat met kabels in de bodem net zo voorzichtig zou moeten worden omgegaan. “We weten dat het een licht verhoogde kans geeft op leukemie bij kinderen”, aldus voorzitter Pim van Gool. Nu al mogen bijvoorbeeld geen scholen en kinderdagverblijven worden gebouwd in de buurt van hoogspanningslijnen.

Op verzoek van RTL maakte TenneT een lijst openbaar met de namen van 146 gemeenten waar ondergrondse kabels liggen. Of die ook te dicht bij woningen zijn aangelegd, is volgens de netbeheerder nooit onderzocht maar zeker niet uit te sluiten.

Anp


Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
Toon / Verberg Reacties