TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Puigdemont neemt afstand van Catalaans premierschap, wijst opvolger aan

Quim Torra nu beoogd premier Catalonië

De Catalaanse oud-premier Carles Puigdemont heeft een kandidaat naar voren geschoven om een nieuw regiobestuur te leiden. De separatistenleider stelt voor politicus Quim Torra te benoemen tot premier van Catalonië. Hij is zelf dus geen kandidaat meer.

De Spaanse regio zit zonder premier sinds Puigdemont in ballingschap ging na het illegale referendum over onafhankelijkheid. Sindsdien zijn weer regionale verkiezingen gehouden. Catalaanse politici moeten voor 22 mei een premier aanstellen om nieuwe verkiezingen te voorkomen.

Catalonië tartte Spanje

Het regioparlement nam onlangs een voorstel aan dat het mogelijk zou maken Puigdemont weer aan te stellen. Hij hoefde niet langer fysiek aanwezig te zijn om tot premier te worden gekozen. Dat was tegen het zere been van de Spaanse regering, die naar het grondwettelijk hof stapte.

“We zijn in beroep gegaan tegen een wet die is bedoeld om iemand te beëdigen die op de vlucht is voor justitie en in het buitenland woont”, zei de Spaanse premier Mariano Rajoy. Het hof nam de zaak woensdag in behandeling. De wet kan niet worden gebruikt tot een oordeel is geveld. Dat kan maanden duren.

(TPO/ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.