TPOok!

 
Buitenland

Dader islamitische aanslag Parijs is Tsjetsjeen Khamzat Azimov, bekend bij veiligheidsdiensten

Was reeds tot Fransman genaturaliseerd

De man die zaterdagavond in Parijs mensen met een mes stak en zeker één persoon om het leven bracht, is in 1997 in Tsjetsjenië geboren en heet Khamzat Azimov. Dat hebben bronnen bij Franse justitie gemeld, aldus de zender BFMTV. Franse media berichtten aanvankelijk dat de man de Tsjetsjeense of Russische nationaliteit had, maar later meldden ze op basis van bronnen bij justitie dat hij tot Fransman is genaturaliseerd. Volgens Le Parisien gebeurde dat in 2010. De krant heeft hem geïdentifieerd als Khamzat Azimov.

Azimov was bekend bij de Franse veiligheidsdiensten. Hij zou een contact hebben gehad in Syrië.

De ouders van de man zijn voor verhoor meegenomen. De in Tsjetsjenië geboren man belaagde zaterdagavond in het centrum van de Franse hoofdstad passanten met een mes. Een 29-jarige man werd gedood. Verder raakten twee passanten zwaar gewond en liepen twee anderen lichte verwondingen op. De politie heeft de dader doodgeschoten.

‘Soldaat van ISIS’

De autoriteiten behandelen de steekpartij als een terreurdaad. Volgens getuigen schreeuwde hij ‘Allahu akbar’. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft verklaard dat de man ‘een soldaat’ van de beweging was.

President Emmanuel Macron zei op Twitter dat Frankrijk niet zal toegeven aan “de vijanden van de vrijheid”. Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers van deze ‘afschuwelijke actie’.

(ANP)

 

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.