TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Islamistische zelfmoordaanslagen op kerken te Java, zeker 10 doden

Vermoedelijk door Jemaah Ansharut Daulah

Zeker tien mensen zijn zondagmorgen omgekomen door zelfmoordaanslagen op drie kerken in de stad Soerabaja op het Indonesische eiland Java. Circa veertig anderen raakten gewond. De politie vermoedt dat de door Islamitische Staat geĆÆnspireerde terreurgroep Jemaah Ansharut Daulah (JAD) achter de aanslagen zit.Ā De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeĆ«ist.

De eerste bommen ging rond 7.30 uur lokale tijd af in de katholieke kerk Santa Maria. Voor die aanslag is volgens de politie een motor gebruikt. Kort daarna volgden explosies in een kerk van de Pinkstergemeente en in een protestantse kerk. De politie zei tegen The Jakarta Post dat ook bij twee andere kerken bommen waren geplaatst, maar dat die niet zijn ontploft.

Lokale televisiezenders toonden beelden van puin en gewonden die werden weggedragen. Soerabaja is de hoofdstad van Oost-Java en de tweede stad van Indonesiƫ. In de stad wonen veel christenen.

‘Wilden eerder aanslagen op politie plegen’

Volgens de inlichtingendiensten hebben de aanslagen mogelijk te maken hebben met een opstand van islamitische gevangenen in Depok, op West-Java, vorige week. Daarbij vielen zes doden.

Een woordvoerder van de Indonesische inlichtingendiensten zei dat Jemaah Ansharut Daulah aanvankelijk aanslagen op de politie wilde plegen. “Maar omdat de politie daarop was voorbereid, hebben ze andere doelwitten gekozen”, aldus de zegsman. Kort voor de aanslagen had de politie op Java in een vuurgevecht vier mensen gedood die vermoedelijk lid waren van JAD.

Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op christenen. In februari schoot de politie in Sleman, bij Jogjakarta, een man dood die kerkbezoekers met een zwaard aanviel.

(TPO/ANP)

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.