Vakbonden willen onderzoek naar omstreden Amsterdamse brandweerchef Leen Schaap

14-05-2018 13:24

Vakbonden willen een onafhankelijk onderzoek naar de uitlatingen van de Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap. Ze vinden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim door de kritiek die hij de afgelopen tijd op het korps heeft geuit. Zo sprak hij onder meer over ‘de medezeggenschapsmaffia’ en van een verziekte sfeer op de kazernes.

Lees ook – Wat zouden wij graag een commandant zien die zich vierkant achter ons opstelt

FNV Overheid, CNV Overheid, CMHF en BVB hebben het bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in een brief om een onderzoek gevraagd, laten ze weten. Volgens de vakbonden ervaren de brandweerlieden zijn uitlatingen als beledigend en kwetsend. ,,Hij stelt daarmee de hele Amsterdamse brandweer in een kwaad daglicht.” De commandant repte in het programma De Nieuws BV op NPO Radio 1 onder meer van ,,de medezeggenschapsmaffia” en een verziekte sfeer.

Het botert al jaren niet tussen Schaap en het korps.

De onrust ontstond begin 2017 toen de inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan de ‘wittemannencultuur’ bij de Amsterdamse brandweer hekelde. Die zomer schreef de burgervader in een brief aan de gemeenteraad dat de situatie nog steeds ‘zorgwekkend’ was. In augustus bleek dat bonden en de ondernemingsraad van de brandweer op ramkoers lagen met de korpsleiding en de burgemeester. Diezelfde maand beklaagden verschillende brandweermannen op voorwaarde van anonimiteit zich bij TPO over de werkomstandigheden bij de brandweer. De door Van der Laan aangestelde commandant Leen Schaap zou zijn mensen ‘provoceren’ en conflicten bewust op de spits drijven.

Begin dit jaar beklaagden brandweermannen zich weer bij TPO over Schaap.

Lees ook

Dildo-rel: Weer kritiek Amsterdams brandweerpersoneel op commandant Leen Schaap