TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Advocaten: intrekken Nederlanderschap jihadisten dubbel paspoort is superzielig en discriminatie

Dan maar weer met open armen ontvangen die verloren zonen

Tags:

Het is onjuist en ook niet nodig om het Nederlanderschap in te trekken van jihadisten met een dubbele nationaliteit die zich in het buitenland aansloten bij een terreurorganisatie. Het is onder meer discriminerend en in strijd met internationale regels, zo betoogden twee advocaten voor de bestuursrechter in Den Haag, in het justitiecomplex op Schiphol.

Ze zijn tegen een nieuwe maatregel die de Staat sinds maart 2017 kan treffen tegen uitreizigers die een gevaar zouden vormen voor de nationale veiligheid. Het kan alleen bij mensen die buiten Nederland zijn, maar de betrokkenen hoeven niet voor hun daden veroordeeld te zijn. Nederland wil met deze maatregel voorkomen dat deze personen terugkeren, benadrukte de landsadvocaat.

De vorige justitieminister Stef Blok trok in september – voor het eerst – het Nederlanderschap in van vier Syriëgangers en verklaarde ze tot ongewenst vreemdeling. Zij waren overigens wel bij verstek veroordeeld. De zaak dinsdag ging over twee van hen, Anis Z. en Noureddin B. Alle vier zijn spoorloos, een van hen is waarschijnlijk overleden en ze weten waarschijnlijk zelf niet eens dat deze zaak wordt gevoerd. Bij de invoering van de maatregel was voorzien dat die aan de rechter zou worden voorgelegd.

De advocaten Florimond Wassenaar en Pauline Kruik wezen op tal van juridische haken en ogen aan deze zware maatregel. Zo worden mensen met een dubbele nationaliteit benadeeld ten opzichte van mensen met één nationaliteit. Van hen kan het Nederlanderschap niet worden afgenomen, omdat ze anders statenloos worden, terwijl ze mogelijk net zo’n groot gevaar vormen. Bovendien hebben de vier de Marokkaanse nationaliteit en daar kom je niet van af.

Uitspraak over zes weken.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.