TPOok!

 
Binnenland

Politie werd in anonieme brief gewaarschuwd voor man die in Den Haag drie mensen neerstak

'Zou van plan zijn een terroristische daad te plegen'

Tags:

De politie in Den Haag is in maart gewaarschuwd dat de man die onlangs in de Hofstad drie mensen neerstak van plan zou zijn een ‘terroristische daad te plegen’. Die maand kreeg de politie een anonieme brief in gebrekkig Engels. De autoriteiten konden na onderzoek niet uitsluiten dat hij een aanslag zou plegen maar ‘alleen een anonieme melding is onvoldoende om iemand aan te houden’. De man was op het moment van de melding opgenomen in de GGZ-instelling. Dat schrijft het Openbaar Ministerie dinsdag in een perscommuniqué.

 

“Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de politie begin maart een anonieme schriftelijke melding in gebrekkig Engels heeft ontvangen. Daarin wordt gewaarschuwd dat de verdachte van plan zou zijn een terroristische daad te plegen.

In maart heeft de politie al onderzoek gedaan naar de anonieme melding en deze informatie gedeeld met de AIVD. Ook is de casus door deskundigen van gemeente en betrokken instanties in het Veiligheidshuis besproken en zorgvuldig gewogen. Dit brede onderzoek gaf op dat moment geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische achtergronden, maar kon dit ook niet uitsluiten.”

 

Het onderzoek rond de 31-jarige man uit Den Haag – die ervan wordt verdacht op zaterdag 5 mei drie mensen te hebben neergestoken in de omgeving van het Johanna Westerdijkplein – duurt voort. De slachtoffers zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Esther van Fenema – De verwarde man (of vrouw) voor dummies

De man wordt verdacht van een zeer ernstig delict, namelijk drie pogingen tot moord en bedreiging van iemand in een café aan het Johanna Westerdijkplein. Zijn achtergrond en motieven maken deel uit van het onderzoek. Zoals eerder gemeld, worden daarbij alle scenario’s opengehouden, ook een mogelijk terroristisch oogmerk. De man bevindt zich in detentie en is opgenomen in het Penitentiair Ziekenhuis te Scheveningen. Hij zit daar in beperkingen wat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld.

Eerder is gemeld dat de verdachte bij de politie bekend is wegens verward gedrag. Zo heeft hij op 3 februari 2018 zijn huisraad uit het raam van zijn woning gegooid. Politie en hulpdiensten kwamen ter plekke en hebben hem meegenomen. Hij is daarna een periode gedwongen opgenomen geweest in een GGZ-instelling. De psychiater heeft na verloop van tijd de gedwongen opname omgezet in een ambulante behandeling.

Er is bij verdachte thuis geen afscheidsvideo of afscheidsbrief gevonden. Evenmin is het incident opgeëist. Vooralsnog is in zijn woning geen materiaal aangetroffen dat duidt op een terroristisch gedachtengoed. Volgens het OM is vooralsnog niet met zekerheid te zeggen wat het motief van de verdachte was:  “Hij legt wisselende verklaringen af die op dit moment geen concrete aanwijzingen opleveren voor zijn motief.”

De Haagse rechtbank beslist woensdag over verlenging van zijn arrest.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.