TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Korpschef Erik Akerboom slikt rode pillen: ‘Dalende misdaadcijfers botsen hard met realiteit’

'Dalende cijfers blijven abstract als mensen daar in het dagelijks leven weinig van merken'

Tags: ,

De dalende misdaadcijfers, afgelopen jaar met 11 procent, botsen soms hard met de realiteit. Dat zei korpschef Erik Akerboom woensdag bij de presentatie van de jaarresultaten van de politie over 2017.

De misdaadcijfers daalden voor het vijfde jaar op rij. “Maar dalende cijfers blijven abstract als mensen daar in het dagelijks leven weinig van merken”, onderstreepte de korpschef. “Als de buurt zich bijvoorbeeld niet veilig voelt en de politie of andere instanties dat gevoel (nog) niet hebben kunnen wegnemen. Daar moeten we als politie oog voor hebben. Want de werkelijkheid van de cijfers heeft weinig betekenis in het dagelijks leven van sommigen.”

Daarnaast vormen cybercrime en “onzichtbare criminaliteit” een steeds groter wordend probleem. Dat laatste is criminaliteit waar burgers geen aangifte van doen, maar die wel degelijk een maatschappelijk probleem vormt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om drugshandel, witwassen van drugsgelden en liquidaties.

De politie moet ook steeds vaker uitrukken voor spoedsituaties. In vijf jaar tijd is dat met ruim een kwart toegenomen. In 2017 waren er ruim 1,8 miljoen incidenten met politie-inzet. Vooral de extra oproepen voor bijstand bij verwarde personen lieten een zorgelijke stijging zien tot 83.501 keer. Dat is een stijging van 12 procent in één jaar tijd.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.