TPOok!

 
Binnenland

CDA wil dat links stadsbestuur Amsterdam misstanden hotelschoonmaak aanpakt

'Het moet voor de hele sector beter'

Het CDA wil dat het nieuwe linkse stadsbestuur van Amsterdam zich inzet om de werkomstandigheden van hoofdstedelijke housekeepers in hotels te verbeteren en dat met de Amsterdamse hotelsector bespreekt. Aanleiding voor de vragen is een artikel op TPO, waarin vakbond CNV en Platform OSB zich beklagen dat excessen in de hotelschoonmaak aan de orde van de dag zijn.

Hoge werkdruk, rommelen met pensioenen, gedoe over uitkering bij ziektewet en onheuse bejegening kwam het CNV het afgelopen jaar onder anderen tegen. Ook de Inspectie SZW tekende in haar jaarverslag aan dat werknemers te maken hebben met een onacceptabele druk. De Inspectie meldt dat in plaats van de daadwerkelijke gewerkte uren het aantal kamers lijkt te worden betaald. Stukloon is volgens de schoonmaak-cao verboden en volgens de horeca-cao niet en ingehuurde housekeepers vallen onder de schoonmaak-cao. De Inspectie stelde verder vast dat housekeepers met een nulurencontract en betaling per schoongemaakte kamer zeer afhankelijk zijn van de werkgever.

Rol van stadsbestuur

‘Daar moet een links college toch iets mee

Het CDA wil weten welke rol het stadsbestuur voor zichzelf ziet weggelegd om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Ook vragen de christen-democraten of het stadsbestuur vindt dat alle Amsterdamse hotels de Code Verantwoordelijk Marktgedrag zouden moeten ondertekenen. Dat is een vorm van zelfregulering waarbij hotels beloven hun personeel verantwoord in te zetten en misstanden te voorkomen. Slechts enkele hotels hebben die code ondertekend van de 1400 bedrijven. Overigens gaan bedrijven die de Code ondertekend hebben ook wel eens in de fout. Maar toch denkt het CNV dat ondertekenen zin heeft omdat er ook een sanctioneringssysteem aan vast zit. Het lijkt fractieleider Diederik Boomsma ook een goede manier om zoals hij het noemt, onverantwoord gedrag, tegen te gaan.

Amsterdam nam haar 85 ingehuurde schoonmakers zelf in dienst. Dat viel drie miljoen duurder uit dan het uitbesteden, meldde Het Parool in het najaar. Boomsma was daar toen tegen. “Ik vind nog steeds dat je het niet voor een kleine groep beter moet maken, maar voor de hele sector”, zegt hij. “Daar moet een links college toch iets mee.”

Het CDA is niet de enige partij die zich er druk om maakt in de lokale politiek. In december vroeg de Sneker partij Gemeentebelangen Totaal Lokaal (GBTL) zich af of het fakenieuws betrof en nodigde housekeepers van Van der Valk uit een vragenformulier op de site van de partij in te vullen. Bij misstanden zou de partij het aankaarten in de gemeenteraad. De partij haalde er Omrop Fryslân mee, maar verder is er nooit meer iets van vernomen. GBTL, dat in het najaar uit elkaar spatte, zit met twee mensen in de gemeenteraad van de gemeente Súdwest-Fryslân.

   

Steun direct Simon Trommel

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.