TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Palestijnen willen blokkade Gaza via zee doorbreken

Dat probeerden ze acht jaar geleden ook al een keer

Palestijnen willen dinsdag bij wijze van protest met een schip de Israƫlische zeeblokkade van de Gazastrook doorbreken. Aan boord zijn onder anderen mensen die de afgelopen weken tijdens de confrontaties met het Israƫlisch leger bij de grens gewond zijn geraakt.

De al-Hurija (de Vrijheid) zal om 9.30 uur de haven van Gaza verlaten, liet de organisatie maandag weten. Het nationaal comitĆ© ‘Mars der Terugkeer’ bereidde de afgelopen tijd aan land tal van massademonstraties voor. Het maakte niet bekend waarheen de boot, met studenten en Palestijnen met een dubbel paspoort als overige opvarenden, koers zal zetten.

IsraĆ«l stelde uit veiligheidsoverwegingen meer dan tien jaar geleden een blokkade in voor het kustgebied van Gaza. Ook Egypte werkte mee. Mede daardoor is het gebied volgens de Palestijnen momenteel ‘de grootste gevangenis ter wereld’. Acht jaar geleden enterde de IsraĆ«lische marine het solidariteitsschip Mavi Marmara met hulpgoederen voor Gaza, waardoor negen Turkse staatsburgers om het leven kwamen.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.