Buitenland

Aanslagpleger Luik is 36-jarige die ‘radicaliseerde in gevangenis’

29-05-2018 13:19

Het Belgische Openbaar Ministerie onderzoekt of de schietpartij in Luik een daad van terrorisme is. De schutter doodde twee agenten en een voorbijganger. De politie schoot hem dood nadat hij een schoonmaakster had gegijzeld in een school.

Lees ook – Twee agenten en automobilist doodgeschoten – Schutter riep Allahu akbar

Update 13.47 – Dader viel agenten aan met mes, pakte daarna hun wapens

De man heeft de twee agenten langs achter aangevallen met een mes. Vervolgens heeft hij hun wapens genomen en hen gedood. Daarna liep hij op een auto af en schoot hij een 25-jarige mannelijke passagier dood. Daarop liep hij de school binnen, waar hij een schoonmaakster gijzelde.

Uiteindelijk kwam hij al schietend naar buiten. Daarbij raakte hij verschillende agenten in het been. De politie slaagde er wel in om de man op dat moment neer te schieten. De dader kwam daarbij om het leven. Dat zei de politie in Luik tijdens een persconferentie.

Het gaat volgens Franstalige media om de 36-jarige Benjamin H. uit Rochefort. Hij zou maandag voor verlof de gevangenis Latin, nabij Luik, hebben verlaten. Hij zat daar vast voor relatief kleine vergrijpen. Volgens de zender RTBF is hij in de gevangenis geradicaliseerd. Hij heeft volgens getuigen ‘Allahu Akbar’ geroepen.

ANP