Doneer aan TPO
 

Volkert van der Graaf wint kort geding en kan emigreren

Moordenaar Pim Fortuyn hoeft zich niet meer te melden bij reclassering

Door: , 10:35, 29 mei 2018

Moordenaar Pim Fortuyn hoeft zich niet meer te melden bij reclassering

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft het door hem aangespannen kort geding tegen de Staat gewonnen. Hij verzette zich tegen zijn meldplicht bij de reclassering en wil zich in het buitenland vestigen. Het is niet bekend waar hij in het buitenland wil gaan wonen en of dat alleen is of met zijn gezin.

Lees ook – Volkert van der Graaf wil emigreren

Volgens Van der Graaf heeft zijn meldplicht geen enkele toegevoegde waarde. De rechter heeft hem gelijk gegeven. “Bij de beoordeling van de vraag of de meldplicht bij de reclassering moet worden gehandhaafd, speelt de ernst van het gepleegde feit geen rol meer. Daarvoor is van belang of deze bijzondere voorwaarde nog zinvol is met het oog op het terugbrengen van het recidiverisico. Dat is volgens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) en de reclassering niet het geval. Dat betekent dat eiser niet langer kan worden verplicht zich periodiek bij de reclassering te melden”, aldus de rechtbank in het vonnis.

De 48-jarige Van der Graaf moest zich iedere zes weken melden. Dat was een van de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2014, net als een contactverbod met de nabestaanden en een verbod om met media te praten. De contactverboden gelden nog altijd, benadrukt de rechtbank dinsdag.

Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op politicus Pim Fortuyn in mei 2002. Met aftrek van zijn voorarrest zou zijn straf er eind april 2020 op zitten.

Lees ook

Nabestaanden Pim Fortuyn over verhuisplannen Volkert van der Graaf: Gá dan en blijf weg

ANP

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace