Buitenland

Iraakse opslagplaats met uitgebrachte stemmen vat vlam na besluit tot hertelling

10-06-2018 16:32

Een Iraakse opslagplaats met uitgebrachte stemmen van de recente parlementsverkiezingen is in brand gevlogen. Het ministerie van Defensie liet weten dat alle stembussen en stembiljetten in het depot in Bagdad zijn verwoest.

Het ministerie liet zich niet uit over het aantal stembiljetten dat verloren is gegaan. Het gaat om biljetten die zijn uitgebracht bij de parlementsverkiezingen in mei.

Hertelling na ‘ernstige onregelmatigheden’

Het huidige parlement stemde afgelopen week in met een hertelling van alle stemmen die bij de verkiezingen zijn uitgebracht. Dat gebeurde een dag nadat premier Haider al-Abadi had gerept van ernstige onregelmatigheden tijdens de stembusgang. De partij van Abadi kwam in de verkiezingen niet verder dan de derde stek.

Over de oorzaak van de brand hebben de autoriteiten geen mededelingen gedaan. De in brand gevlogen opslagplaats ligt in de wijk al-Rusafa die oostelijk van de rivier Tigris ligt.

Voor de Iraakse parlementsvoorzitter Salim al-Jabouri staat buiten kijf dat de brand in de opslagruimte is aangestoken. “Dit was een geplande misdaad. Bedoeld om fraudegevallen en manipulatie van de verkiezingen te verdoezelen”, zei Jabouri. Hij wil dat de verkiezingen worden overgedaan.

Jabouri heeft in de verkiezingen van mei zijn zetel in het parlement verloren.

(ANP)

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens