Buitenland

Malta, Italië blijven weigeren meer dan 600 bootvluchtelingen op te nemen, Europese Commissie woest

11-06-2018 13:43

De Europese Commissie roept Italië en Malta op zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de ruim zeshonderd migranten aan boord van het reddingsschip Aquarius dat noch in Italië noch in Malta mag aanleggen. :”Dit gaat over mensen, meer dan 600 onder wie minderjarigen. Het zou de prioriteit moeten zijn van zowel Italië als Malta om te verzekeren dat deze mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben,’’ zei een woordvoerder in Brussel.

De migranten werden zaterdagnacht voor de Libische kust uit een aantal kleine sloepen opgepikt door verscheidene boten van hulporganisaties en overgebracht naar de Aquarius. Het schip dobbert nu in internationale wateren rond. Volgens Artsen Zonder Grenzen raakt het voedsel aan boord vanavond op, meldt de Times of Malta.

Italië weigerde eerder het schip te laten aanleggen en vroeg Malta de opvarenden op te vangen. Ook de Maltese regering weigert ze echter toe te laten. De commissie, die zelf geen bevoegdheid heeft om in te grijpen, wijst op de humanitaire plicht van de landen. Brussel vraagt de landen ervoor te zorgen dat ze snel van boord kunnen.”

Volgens de nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, die ook de leider is van de rechts-realistische Lega, is er “dit keer iemand die nee zegt” tegen illegale migratie en mensensmokkel. Hij dreigt alle havens te sluiten, volgens persbureau ANSA ook voor het reddingsschip Sea Watch 3 van een Duitse hulporganisatie dat onder Nederlandse vlag vaart. Dat schip ligt voor de kust van Libië, te “wachten om de zoveelste lading migranten op te halen om naar Italië te brengen”, aldus Salvini op Twitter.

Anp